Behandelingen

Musculoskeletale revalidatie

Musculoskeletale revalidatie


Musculoskeletale revalidatie is een behandelvorm waarbij de gewrichten, banden en spieren  het aangrijpingspunt zijn. Onze therapeuten hiervoor perfect opgeleid. Complexer en meervoudige problemen worden doorgrond vanuit wetenschappelijke  evidentie .

Pre- en postoperatieve revalidatie

Pre- en postoperatieve revalidatie


Pre-operatieve revalidatie is zinvol doordat de conditionele toestand van het gewricht en omringende spieren geoptimaliseerd worden voor de operatie,  Het herstel post-operatief verloopt hierdoor meestal minder moeizaam . Het is ten zeerste aan te raden om een aantal weken voor een geplande operatie een gepersonaliseerd oefenschema op te starten. Na een operatie is het belangrijk dat het geopereerde lichaamsdeel zo vlug mogelijk weer zijn normale functie herneemt. Aangepaste oefentherapie, en mobilisatie zijn dan ook aangewezen, rekening houdend met het weefselherstel. In onze revalidatiezaal is er een uitgebreid gamma aan hoogkwalitatief medische toestellen, dewelke onder begeleiding en correct gebruik goede resultaten geven. 

Manuele therapie

Manuele therapie


Manuele therapie tracht functiestoornissen van gewrichten op te heffen door het toepassen van mobiliserende bewegingen. Door de lichaamsdelen rond het gewricht op een bepaalde manier te bewegen kan de beweeglijkheid van de gewrichten snel worden vergroot. De pijn neemt af en de beweging van de gewrichten verbetert. Meestal is het voorzichtig manipuleren van lichaamsdelen voldoende. Soms wordt de behandeling aangevuld met gedoseerde impulstechnieken. De gewrichten worden dan wat sneller en krachtiger bewogen. Daarbij kan een knappend of krakend geluid hoorbaar zijn.Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, oefeningen, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.Manuele therapie kan worden toegepast bij elk gewricht, maar vooral bij hoofdpijn, nekpijn en schouderklachten. Ook hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn, lage rugklachten, heupklachten en kaakklachten kunnen met manuele therapie behandeld worden. Tevens zijn er bepaalde vormen van duizeligheid die succesvol met manuele therapie behandeld kunnen worden

Lymfedrainage

Lymfedrainage


Lymfedrainage is een hele rustige en zachte massagetechniek, speciaal bedoeld voor het bestrijden van lymfe-oedeem. Opvallend is dat er vooral gewerkt wordt met rustige huidverschuivingen met "drukfase" en een "drukloze fase". De drukfase zorgt voor voldoende opening van de kleinste lymfevaatjes vlak onder de huid, die met een soort verschuifbare klepjes zijn afgesloten. Hierdoor kan de lymfe in het lymfevat komen. Met de lymfe kunnen tevens de afvalstoffen uit het weefsel worden verwijderd. Niet alle afvalstoffen kunnen snel door het bloed worden afgevoerd; de grootste eiwitdeeltjes kunnen alleen via de lymfevaten uit het weefsel komen. De eiwitten zorgen, als ze in het weefsel blijven, voor een aanzuiging van vocht, waardoor een oedeem uiteindelijk kan ontstaan.Lymfedrainage wordt toegepast, daar waar het lichaam problemen heeft met een overmaat aan afvalstoffen in het weefsel of met de afvoer van afvalstoffen. Bij een oedeem is zo'n afvalstoffenprobleem evident, denk bijvoorbeeld aan een oedeem-arm bij een vrouw die een borst-amputatie heeft ondergaan. Hierbij zijn vaak de lymfeklieren in de oksel verwijderd, zodat de lymfe-afvoer ernstig is bemoeilijkt wordt. Maar ook (tijdelijk) grote produktie van afvalstoffen kan oedeem-achtige verschijnselen veroorzaken, zoals het verzwikken van een enkel, een flinke kneuzing of zelfs een zware sportinspanning. Dit is dus ook prima te behandelen met lymfedrainage.

Sportrevalidatie

Sportrevalidatie


Sportrevalidatie is bedoeld voor mensen die een blessure hebben en zo snel mogelijk hun sportbeoefening weer willen hervatten. Maar ook voor mensen die bijvoorbeeld de marathon willen lopen en niet goed weten hoe ze zich zonder blessures kunnen voorbereiden. Mensen die op dit moment niet sporten maar dit wel willen, hoe pakken zij dit aan? Welke bewegingsprogramma's zijn voor u geschikt? Ook als u een chronische ziekte of handicap heeft? Wat is sportrevalidatie?De kinesitherapeut helpt u als u een blessure hebt of overtraind bent. U wil zo snel mogelijk weer aan de slag. Desnoods met een alternatief trainingsschema, maar u wil blijven sporten als dat kan en uw conditie behouden.Een kinesist begrijpt wat er tijdens sporten gebeurt en hoe u geblesseerd bent geraakt. Hij maakt samen met u een behandelplan en revalidatieschema dat afgestemd op uw mogelijkheden en op de sport die u beoefent. Hij kijkt naar uw motoriek en analyseert de blessure die is ontstaan. Aspecten als coördinatie, snelheid, lenigheid, kracht en uithoudingsvermogen worden in de behandeling betrokken.Tevens gaat er de laatste tijd meer en meer aandacht naar preventie van sportblessures door oefentherapie. Hoe ziet de behandeling er uit?Uw kinesist kan kiezen uit verschillende behandelmogelijkheden zoals oefenprogramma's met of zonder gebruik van trainingsapparatuur. Braces of taping, mobiliserende technieken en diverse ondersteunende behandelapparatuur kunnen ook deel van de behandeling uitmaken. Hij traint u  specifiek en functioneel, zodat u kunt herstellen tot op uw oorspronkelijke sportniveau. Er wordt desnoods met uw trainer overlegd over een aangepast trainingsschema. Preventie is voor de kinesist nummer één.Zorg dat u kunt blijven sporten en voorkom herhaling van dezelfde sportblessures.